fbpx

Artikulacijska gimnastika

Da li ste znali da postoji gimnastika za artikulacijske organe? Ukoliko Vaše dijete inače posjećuje logopeda, u novonastaloj situaciji to vjerovatno nije moguće ili nije redovno. Pa i onda kada nastavi uobičajenim ritmom, to vjerovatno nije češće od tri puta sedmično. Artikulacijsku gimnastiku treba raditi svaki dan kod kuće, kako bi se pokreti koje vježba s logopedom brže usvojili i stabilizirali.

Ovladavanje precizim pokretima govornih organa (jezik, usne, pravilan zagriz ) je preduslov za ispravan izgovor pojedinih glasova.

Najbolje je da odvojite tri do pet minuta za svakodnevno vježbanje prije doručka, po dvije do tri vježbe, od čega samo jedna vježba treba biti nova. Nova vježba se uvodi nakon što je dijete savladalo predhodnu. Vježba se od jednostavnijih prema složenijim pokretima. Sve vježbe treba uobličiti u igru i dati im zabavni karakter.

Ako dijete ne uspije duže vrijeme uvježbati određeni artikulaciski pokret, potrebno je smisliti nove trikove kako izvesti vježbu, da djetetu ne bi postalo dosadno. Naprimjer, ukoliko dijete ne nauči podizanje jezika na tvrdo nepce posmatrajući Vas kako to izvodite, možete malo džema ili nutele namazati na tvrdo nepce, a onda od djeteta tražiti da jezikom oblizuje taj džem ili nutelu.

Vježba se u sjedećem položaju, može na stolici na kojoj dijete doručkuje. Položaj treba biti opušten, a držanje ravno. Neka dijete ne podiže ramena, ne steže prste i ne savija noge. Sjedite nasuprot djeteta za stolom, tako da je Vaše lice dobro osvijetljeno i jasno vidljivo. Za dijete starije od četri godine, dobro je staviti na stol ogledalo, kako bi moglo samo kontrolisati vlastite pokrete.

Ovdje navodimo nekoliko vježbi koje možete raditi sa Vašim detetom kako bi mu pomogli da “razmrda” govorni aparat. Neke od vježbi smo objasnili u predhodno objavljenim tekstovima. Cilj ovih vježbi je preciznije izvođenje pokreta donje vilice, usana, mekog nepca, obraza i jezika.

 

 

Trudite se da zadržite djetetovu pažnju, pohvalite dijete za svaki dobro urađen pokret i dajte podstrek da nastavi dalje. Vježbe ne smiju biti prisilne i neprijatne. Na fotografijama se nalaze još neki primjeri kako možete učiniti da vježbe budu zabavne.

Za Vas pripremio:
Arnes Šabanović
Logoped u Udruženju “DUGA”