fbpx

“Da vrtić bude radost” Općina Novi Grad

Projekat „Da vrtić bude radost“ realizovan je uz finansijsku podršku Općine Novi Grad, u vrtićima „Lastavica“, „Srećica“ i „Dječji Grad“, od augusta do decembra 2018. godine.

Cilj saradnje sa Općinom Novi Grad, Sarajevo i JU „Djeca Sarajeva“ bilo je socijalno uključivanje djece s teškoćama u razvoju, kroz unaprjeđenje kompetencija odgajatelja, te stvaranje okruženja koje njeguje različitosti i sposobnosti pojedinaca.

U ovom kratkom periodu uspjeli smo:

  1. Povećati kompetencije 58 odgajatelja/ica za primjenu inovativnih metoda u odgoju i obrazovanju djece, kroz njihovo učešće u sljedećim programima obuke:
    • Razvoj predčitalačkih sposobnosti kroz razvoj vještina pisanja uz pomoć „Plesa pisanja“- metodologije pisanja rukom namijenjene djeci predškolske i rane školske dobi, uključujući djecu s tjelesnim i intelektualnim teškoćama. Ples pisanja nastoji djecu naučiti pisati, počevši od njihovih emocija i prirodnih pokreta, u njihovom vlastitom ritmu.
    • Sticanje predvještine čitanja i pisanja – učesnici su osvjestili razvojne procese i preduvjete razvoja rane pismenosti kod djece; prepoznaju rane znakove teškoća čitanja i pisanja; mogu primjeniti obrasce za detekciju i praćenje vještina rane pismenosti; te upotrijebiti najefikasnije metodičke postupke za poticanje razvoja rane pismenosti u grupnom radu i pripremi za školu.
  2. Ostvariti saradnju sa 17 roditelja koji su učestvovali u obuci „Uloga roditelja u razvoju govora i jezika kod djece
  3. Uključiti ukupno 128 djece s teškoćama u razvoju uzrasta 3 do 6 godina djece u inicijalnu defektološku i logopedsku procjenu. Potrebna podrška djeci će biti organizovana u 2019. godini zahvaljujući podršci drugih donatora.
  4. Odgajateljice koju su pohađale su imale priliku da isprobaju naučene vještine i znanja u svojim odgojnim grupama, sa ukupno 474 djece