fbpx

Osobno usmjereno planiranje

“Zahvaljujemo se na vremenu izdvojenom za upoznavanje, uputama S. za dalje aktivnosti u nastavku školovanja i razvoja uopće.

Komunikacija s Vama je bila vrlo korisna, izuzetno spontana a istovremeno usmjerena, i s Vaše strane je rezultirala izradom mape koja nam se jako sviđa zbog kreativnosti i sadržajnosti informacija o S. Poentirali ste zaista važne detalje koje bi bilo dobro da zna svako ko tek upoznaje S., bilo da se radi o profesorima, ljudima koje upoznajemo ili djeci u i van škole. To smatram važnim jer na žalost, ljudi i većina djece još uvjek imaju predrasude zbog kojih ograničavaju komunikaciju sa S., te je komunikacija vrlo površna ili se čak izbjegava što joj ponekad jako teško pada jer voli druženje.

I sami ste se uvjerili da je rana intervencija i rad sa stručnjacima, koji je za S. počeo u “DUGI” rezultirao izuzetnim znanjem i komunikacionim vještinama koje je S. stekla na čemu smo Vam posebno zahvalni i nadamo se da ćemo imati priliku i dalje da učestvujemo u aktivnostima koje vodite.”

-N. i S. H.-

 

“Na prvom online susretu s Vama sam shvatila da ne znam ništa o planiranju usmjerenom na dijete. Naučila sam da trebam planirati osluskujući njegove želje i potrebe, a ne da planiram onako kako ja mislim da treba. Popunjavajući upitnik “Ko sam ja” bolje sam shvatila i upoznala svoje dijete. Počela sam više razmišljati o njegovim postupcima i ponašanju.

Moram priznati da sam imala tremu prije našeg razgovora, ali zaista bespotrebnu. Razgovor je bio prijatan, opuštajući i zanimljiv. Poslije razgovora, mogla sam pretpostaviti da će radionica pomoći da se H. lakše prilagodi i privikne na školsku sredinu i upozna nove osobe. Fotografija H. mape, koju ste izradili za nas, odusevila. Ovo nije laskanje, zaista sam oduševljena mapom, uživo je sigurno još ljepša i bolja. Sada sam sigurna da će mapa odigrati veliku ulogu u H. školskim danima i da će mu mnogo pomoći u prilagodbi.

Od srca Vam se zahvaljujemo.”

-A. i H. S.-

Osobni coaching

“Hvala ti na velikoj pomoći u vezi mog privatnog i poslovnog života. Nakon što sam dobila otkaz na poslu, trebalo je ponovo da osmislim svoj novi put u karijeri. Postavljala si prava pitanja, a ja sam sama dolazila do pravih odgovora u vezi sa svim tim izazovima. Sistematski smo zajedno pravile korake u razvoju plana koje ja sama ne bih znala osmisliti na taj način. Stvarno se osjeti ta tvoja želja da pomogneš drugima i to baš onako od srca“.

klijentica

Sa studijske posjete…

“Podrška koju pružate djeci, njihovim roditeljima i nastavnicima je neprocjenjiva. Psihosocijalne i rehabilitacijske usluge su veoma važne za razvoj djece. Inspirativno je što ste usmjereni ka inkluziji i stvaranju okruženja koje odgovara na potrebe djece. Imajući u vidu da i razvijene zemlje poput Austrije imaju poterškoća sa ispunjavanjem svih ciljeva zacrtanih UN Konvencijom o pravima osoba sa invaliditetom, ne iznenađuje da i BiH doživljava određene izazove. Inkluzija je process, ne može se postići za jedan dan, bitan je doprinos svakog pojedinca, a u tome obrazovanje ima značajnu ulogu.

Impresionirani smo da je do sada više od 3000 nastavnika i predstavnika zajednica učestvovalo u različitim obukama. Ovaj broj govori o tome da postoji želja za promjenom. DUGA budućim generacijama daje priliku da razumiju potrebe drugih i podstiče ih u vrijeme promjena i razvoja. Ovo je jedini način da društvo napreduje i postigne veći stepen zadovoljstva. Različitost ljude čini jedinstvenim, interesantnim i uzbudljivim. Vi imate snagu da pravite promjene. Hvala vam što ste nas motivirali i dali nam priliku da vas posjetimo!“

– Studenti inkluzivnog obrazovanja sa Karl-Franzens Univerziteta u Graz, Austrija-