fbpx

O nama

Udruženje “Društvo Ujedinjenih Građanskih Akcija” doprinosi razvoju inkluzivnih zajednica omogućavajući tako razvoj društvene zaštite i inkluzije djece u Bosni i Hercegovini:
– Pruža edukativno-rehabilitacijske usluge za djecu
– Unapređuje vještine i stavove roditelja, odgajatelja i nastavnika
– Učestvuje u izradi strategija za poboljšanje kvalitete servisa podrške za djecu

 

Djelujemo od 1994. godine kroz različite programe podrške djeci, mladima, roditeljima i nastavnom osoblju u zajednicama Bosne i Hercegovine.

 

Udruženje „DUGA“ je jedan od promotora principa inkluzivnosti i otvorenih zajednica koje uvažavaju potrebe svakog djeteta. Opredijeljeni smo za stvaranje okruženja u kojem će svako dijete dobiti priliku da raste i razvija se u skladu sa svojim mogućnostima i sposobnostima. Razvili smo programe obuke za odgajatelje/ nastavnike, roditelje i predstavnike lokalne zajednice iz područja odgojno-obrazovne inkluzije.

 

Od osnivanja do danas smo pružili psiho-socijalnu i edukativno-rehabilitacijsku podršku za preko 8000 djece i mladih. Više od 5000 roditelja, nastavnika/ca, predstavnika/ca zajednice i organizacija civilnog društva je pohađalo naše programe obuke iz obrazovne i socijalne inkluzije.

Donatori i partneri

Podršku našim aktivnostima pružili su:

Općina Centar-Sarajevo, Općina Novi grad – Sarajevo, Federalno Ministarstvo obrazovanja, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, UNICEF BiH, PARTAGE – Francuska, Light for the World – Austrija, Kahane fondacija – Austrija, Fond Otvoreno Društvo UK, In fondacija BiH, Kinderpostzegels, Švicarska ambasada u BiH, Delegacija Evropske Komisije u BiH, Keneddy Foundation, UNDP, CARE i drugi.