fbpx

Moje slobodno vrijeme

Čovjek u određenom periodu života shvati da provođenje slobodnog vremena nije samo dužina spavanja, ispijanje kave ili cjelodnevno fokusiranje na društvene mreže. Naravno, takve stvari su nam prijeko potrebne da se distanciramo od užurbane svakodnevnice na koju smo navikli, ali nedovoljne da se osjećamo ispunjeno. Tek sad u potpunosti shvaćam ljude koji ostanu bez posla ili odu u mirovinu, koliko im treba da pronađu nove stvari koje im ispunjavaju život.

Na društvenim mrežama i u određenim knjigama nailazimo na savjete kako misliti na sebe i kako kvalitetno provoditi slobodno vrijeme. Tada nam svima bude izlika da nemamo vremena i opravdamo svoj turbulentan način života kroz nestašicu sati. Znamo često reći da ti savjeti nisu uopće primjenjivi na nas, jer tko je kompetentan da nam govori kako ćemo provoditi svoje vrijeme, nije u našoj koži?

Upravo iz tih razloga odlučila sam osluškivati svoje tijelo, jer kad pogledam oko sebe, svi smo jedinstveni i svi imamo različite vrste potreba. To ne mora biti ni čitanje knjiga, pospremanje kuće, gledanje filmova, a ni ples… nego upravo ono sto je očima nevidljivo.

Kad imaš i previše slobodnog vremena te ga provodiš u svoja četiri zida, spoznaš da ti je nedostajao zvuk ptica koji nisi čuo od gradske buke, tišina koja odmara dušu i podsjeća na tvoju rodnu grudu, objed sa svojom obitelji kad gasiš televiziju, jer ti vijesti stvaraju dodatnu nervozu i uživaš sa svojim najmilijima. Svakodnevni razgovori sa dragim osobama, molitva i meditacija što pridonosi tvom mentalnom zdravlju. Zapravo, nedostaju ti sve one stvari i pravila koja postoje u našim glavama, a koje smo podrazumijevali. Koja postoje u našim mislima i srcima, a nismo ih istinski slijedili.

Sa razlogom nisam konkretno navodila što radim u slobodno vrijeme, jer iskreno nikog i ne zanima. Na vama je kako ćete iskreirati svoj dan kad ujutro otvorite oči. Naštimajte mozak na zahvalnost i ljubav koju u tome danu možete pružiti sebi i ljudima oko sebe. Zakoračite u novo poglavlje svojeg života koje vam se pruža i budite nove, a uz to i bolje osobe.

 


Ivana Mrgan
Posušanka u Sarajevu
Socijalna radnica na projektu „PEACH“

 

Ovaj tekst je priredila “DUGA” i “Caritas Švicarske” u okviru projekta “Predškolsko obrazovanje za svu djecu” – PEACH, a koji finansijski podržavaju vlade Švicarske i Lihtenštajna.