fbpx

Numicon didaktički materijal za još 20 vrtića JU “Djeca Sarajeva”

Djeca koja pohađaju predškolske ustanove JU “Djeca Sarajeva” u općinama Novi Grad i Novo Sarajevo, koristiće Numicon didaktički materijal u toku igre i istraživanja. Numicon su razvili stručnjaci s Oxford University-a, a 2015. godine je proglašen najboljom svjetskom edukativnom matematičkom metodom (Education Resources Awards (ERA). Numicon pokriva cjelokupno područje brojeva, osnovnih računskih operacija i različitih matematičkih obrazaca. Numicon pomaže djeci u razumijevanju brojeva, računanju i matematičkom mišljenju, razvijanju mentalnih slika i upoznavanju s matematičkim jezikom.

Anka Izetbegović, izvršna direktorica Udruženja “DUGA”, uručila je 20 Numicon setova i prateće priručnike Ameli Buljubašić, v.d. direktorici JU “Djeca Sarajeva”.

Amela Buljubašić, v.d. direktorica JU “Djeca Sarajeva”, preuzela je donaciju Numicon didaktičkog materijala


Ovom prilikom je promovisan i priručnik za roditelje djece predškolskog uzrasta “Radost odrastanja” koji roditelji mogu preuzeti u vrtićima, kao i u pdf formatu na sljedećem linku.

Radost odrastanja govori o različitim aktuelnim temama u razvoju djece predškolskog uzrasta:
• Coachingu za roditelje
• Pripremi i adaptaciji djeteta za vrtić – Da vrtić bude radost
• Brizi o sebi
• Razvoju društvenih vještina
• Emocionalnom razvoju
• Finoj motorici
• Inkluzivnoj tranziciji – Vrijeme je za polazak u školu

 

 

Projekat „Podrška razvoju inkluzivnosti u predškolskom odgoju i obrazovanju“ (pročitajte izvještaj o realizaciji) imao je za cilj poboljšati kvalitet pripreme djeteta za tranziciju u školski sistem, doprinoseći tako izgradnji inkluzivne zajednice u kojoj se svaki pojedinac (dijete, roditelj, odgajatelj) razvija i djeluje shodno svojim mogućnostima, interesovanjima i željama.

Realizaciju ovog projekta u trajanju od novembra 2019. do februara 2020. omogućilo je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.