fbpx

Prevencija poremećaja u izgovoru

Poteškoće u izgovoru nije uvijek moguće spriječiti, ali možete poduzeti niz postupaka kako bi se smanjio rizik od nastanka težih govornih poremećaja. Ovaj put govorimo o tome šta možete poduzeti u radu sa svojom djecom, pa da krenemo.

Period prije i za vrijeme trudnoće

Kao prvo, buduće majke trebaju voditi računa o svom psihofizičkom zdravlju prije i u toku trudnoće. Budući da je jedan dio poteškoća u izgovoru uzrokovan anatomskim malformacijama govornih organa u toku embrionalnog perioda, ovaj period prevencije je naročito važan. Vodite računa da imate redovnu tjelovježbu, da se krećete po svježem zraku, te da jedete zdravu hranu koja je obogaćena mineralima i vlaknima. Psihička stabilnost i udobnost vrlo su bitni za razvoj i ispravno formiranje govornog aparata djeteta, pa savjetujemo da pronađete aktivnosti koje Vas opuštaju.

 

 

Prvi mjeseci nakon rođenja

Dojenje bebe, ukoliko je moguće, je važan preduvjet njezina zdravlja. Dojenje ima višestruke koristi za bebe, ali se posebno ističu dvije vrlo važne komponente – konzumiranje majčinog mlijeka i čin sisanja. Majčino mlijeko je jedinstvena hrana koja jača djetetov imunitet. Međutim, istraživanja su pokazala da djeca imaju poremećaj razvoja zuba ukoliko je majka izložena toksinima (alkohol, droga, cigarete, nezdrava hrana) u periodu dojenja.  Aktivno sisanje je jedan od najvažnijih uvjeta ispravnog formiranja kostiju i mišića lica, te bebinih govornih organa (mišići usana, obraza, jezika i mekog nepca). Kada se pojave prvi zubići (u periodu od 6 mjeseci), beba je spremna na krutu hranu koja treba biti prirodna i jednostavna, na primjer: komadići banane, kuhano voće i povrće i sl. Hranu ne treba puno usitnjavati. Neka mišići rade i pripremaju se za složenu funkciju – govor. Aktivno funkcionisanje usana dok pije vodu iz šoljice ili uzima hranu iz kašičice je veoma važno jer stimulira pravilan rast kostiju vilice i zuba.

Veliki broj djece koristi cuclu duži vremenski period. Osim negativnog djelovanja na psihički razvoj, ona ima i negativan utjecaj na razvoj govornih organa. Dugotrajno držanje cucle u ustima uzrokuje nepravilno formiranje vilice i zuba (nepravilan zagriz sa isturenom gornjom vilicom koja ozbiljno ometa izgovor). Moja dosadašnja iskustva u radu s djecom koja su dugo koristila cuclu, pokazala su da djeca u većini slučajeva imaju poteškoće sa izgovorom glasova S, Z, C, te da ne znaju kontrolirati jezik prilikom izgovora. Ukoliko se cucla koristi da umiri dijete, bilo bi poželjno da se odvikavanje desi što ranije, barem prije treće godine djetetova života kada se govor počinje intenzivnije razvijati. Higijena zuba i kvalitetna prehrana, obogaćena raznovrsnim namirnicama prirodnog porijekla, važan su dio prevencije poremećaja izgovora.

Navika sisanja palca

Vrlo čest uzrok nepravilnosti vilice i zuba su štetne navike, kao što su sisanje palca, griženje usnica i obraza. Uzrok tome je  nezadovoljena potreba za sisanjem u ranom djetinstvu.  Stalni pritisak na kosti lica, uzrokovan sisanjem palca, prstiju ili nekih predmeta deformira kosti tokom rasta. Tako se zbog stalnog sisanja palca nepravilno razvijaju dijelovi gornje i donje vilice, pa gornja vilica postaje isturena prema naprijed, dok donja zaostaje u rastu. Gornji zubi su istureni i između vilica se stvara veliki otvor koji ozbiljno ometa izgovor. Sisanje palca stvara široko područje pritiska na tvrdo nepce, pa zbog toga nepce postaje usko i visoko („gotsko nepce“) i remeti izgovor mnogih glasova (L, R, S, Z, C, Š, Ž, Č, Ć, Đ, DŽ).
U slučaju navike sisanja prstiju potrebno je  skretati djetetovu pažnju na vanjske aktivnosti koje zahtijevaju rad ruku (igračke, crtanje itd.). Dakle, potrebno je stvoriti takve uvjete u kojima su djetetove ruke stalno zauzete, ali ne mahanički, nego aktivnostima koje pobuđuju interes i zaokupljaju svu njegovu pažnju.

Pravilno disanje

U slučaju nepravilnog disanja, djeca imaju nazalni govor, što znači da pojedine glasove izgovaraju kroz nos.  To se najviše osjeti kod izgovora glasova M i N. Da bi otkrili diše li dijete pravilno, tražite da udahne i izdahne zatvorenih usta, a zatim redom zatvarajući prstom prvo jednu, pa drugu nosnicu. U slučaju poremećaja disanja kroz nos, potrebna je konsultacija sa ljekarom otorinolaringologom.

Ovo su opšti savjeti, čime se mogu spriječiti poremećaji u izgovoru kod djece. Ukoliko ste zabrinuti za razvoj govora svog djeteta, možete se obratiti logopedu Udruženja “DUGA” za savjet: arnes.duga1987@outlook.com

Za Vas pripremio:
Arnes Šabanović
Logoped u Udruženju “DUGA”