fbpx

Rođendan u doba COVID-19 virusa

Da se ništa ne može planirati i da se život mijenja preko noći, dokazuje nam novonastala situacija zvana COVID-19 virus. Iako sam jedna od onih koja njeguje uvjerenje da smo samo mi isključivo odgovorni za svoje ponašanje i biramo kako se osjećamo, trebalo mi je par dana da se iz uloge žrtve vratim u Mirelu, osobu koja preuzima kontrolu nad situacijom, kontrolu nad COVID-19 virusom.

Da nas velike frustracije guraju iz zone komfora, opet sam osjetila dan pred dugo planirani osmi rođendan najstarijeg sina. Od toga da će to biti u stilu odredi mjesto, kupi tortu, pozovi djecu i učini sve da se tvoj “život” osjeća najbolje i najvažnije, nađeš se u situaciji da moraš prvo objasniti da drugara neće biti, da slavlja kako ga on zamišlja neće biti, da torta sa likom Ronalda neće biti, i da “samo” Alen ne može doći. Tuga i suze  osoba koje voliš vrate snagu da ponovo planiraš, organizuješ, budeš poslastičar. I onda potvrdim uvjerenje  da kontrola kreće od mene, da organizacija kreće od meme i da sam ja pokretač.

I kako prođe rođendan?

Iako mama ne baš proslavljena u pravljenu kolača, uz viber podršku tetke i braće napravi kolač, dekoriše prostor, animira braću da pripremaju poklone i osigura rođendan pun smijeha i zabave u krugu najbitnijih osoba mog dječaka, te pokažem djeci da je porodica iznad svega. Znate, davno su otpjevali  “Kad se male ruke slože, sve se može”.

Vjerujte  teško je doći do spoznaje, da se možete osjećati korisno za društvo i svoju porodicu upravo kada ste u kući! Što više poštujemo mjere imamo veću kontrolu nad COVID-19 virusom. Samo kontrolom sve ovo će trajati kraće. Život je tu, nije otišao nigdje, a i poslije svega ovoga valja živjeti! Iskoristimo vrijeme i budimo primjer svojoj porodici, svom komšiji i cijelome društvu.

I da mali preko noći postaju veliki potvrđuje izjava slavljenika: “Znaš mama Korona jeste jaka, ali ljudi su jači!”

Mirela Šuman
Mama Ishaka 8, Jakuba 6 i Davuda 4 godine
Projekt koordinatorica u Udruženju “DUGA”