fbpx

Utjecaj fine motorike na razvoj govora

Dokazano je da stupanj razvijenosti govora direktno ovisi o stupnju razvijenosti finih pokreta prstiju ruke. Kada razvoj pokreta prstiju odgovara dobi, razvoj govora je također normalan. Kada razvoj fine motorike u odnosu na dob zaostaje, zaostaje i razvoj govora. Što su djetetovi prstići aktivniji, brži je emocionalni, intelektualni i govorni razvoj. Jednostavni pokreti prstiju također pomažu kod uklanjanja napetosti ne samo u rukama, već i u pokretnim govornim organima (usnama i jeziku). Igre s prstićima čine da dijete bude emocionalno i mentalno opuštenije.

Vježbe s prstićima potrebno je početi već od ranog uzrasta djeteta. Čak i šestomjesečnoj bebi možemo razgibavati prstiće.

Igre prstićima i rukama uz brojalice utječu na razvoj:

 • Emocionalnog aspekta – igra povezuje dijete s odraslom osobom s kojom vježba, te stvara osjećaj sigurnosti
 • Motoričkog aspekta – usvajanje, ponavljanje i uvježbavanje pokreta
 • Senzornog aspekta – povezivanje osjetila
 • Kognitivnog aspekta – uočavanje i pokazivanje slijeda radnje, te povezanosti pokreta i riječi u pjesmicama
 • Neuropsihološkog aspekta – koordinacija oko-ruka, te povezivanje lijeve i desne strane tijela
 • Govorno-jezičkog aspekta – pravilno izgovaranje glasova i riječi, bogaćenje rječnika, ritam i dr.

Prilikom izvođenja vježbi mogu poslužiti pjesmice i brojalice. Dodirnite svaki prstić po redu dok izgovarate “ovaj”.

Ovaj ide u lov.
Ovaj nosi pušku.
Ovaj jede jabuku.
Ovaj kaže; „Daj i meni!“
Ovaj kaže; „Ne dam tebi!“

Obratite pažnju na svakodnevne vještine kod svoje djece:

 • Kako drži kašiku
 • Kako drži olovku
 • Kako pere ruke i lice
 • Kako veže pertle
 • Kako zakopčava košulju

Ako Vaše dijete ima poteškoće u razvoju fine motorike, ne oslanjajte se isključivo na intervenciju stručnjaka, budite aktivni – vježbajte zajedno kroz svakodnevne aktivnosti i igru.

Prema tome, što je djetetova motorička aktivnost prstiju veća, to se i govor brže razvija. Slijedi nekoliko igara prstićima koje možete raditi sa svojom djecom kod kuće.

Vježbe fine motorike

Slika 1. Valjanje – Dajte djetetu različite predmete: plastelin, loptice, blago napuhan balon napunjen vodom, orahe, olovke, viklere, manje šišarke. Ako predmet ima neravnine ili iglice, onda na taj način pruža i dodatne taktilne podražaje čime se poboljšava cirkulacija. Na ovaj način se masiraju dlanovi.

Slika 2 i 4. Masiranje dlanova – Ukoliko je dijete malo ili nema dovoljno snage, Vi možete masirati dlanove kao što je pokazano na donjim slikama, kružnim pokretima palcem i zglobovima stisnute šake uzduž i kružno.

Slika 3. Masiranje gornjeg dijela šake – Vrhovima prstiju masirajte uzduž gornji dio šake.

Slika 5. Stimulacija vrhova prstiju – Neka dijete naizmjenično spaja svaki prst sa palcem.


Na slikama ispod su kratke rime koje možete kombinovati sa pokretima ruku, da biste dobili oblik određene životinje ili predmeta. Dijete ima zadatak da stavi prstiće u
položaj kao na slikama, koji tada imitira lik neke životinje ili predmet. Nakon što uspije u formiranju određenog položaja, ponavlja kratak stih napisan pored slike. Svaka od vježbi ima svoj naziv i možete ju ponavljati dva do tri puta dnevno.

Veoma je zabavno i “pozorište sjena“. Ako šake oblikovane na ove načine stavite između zida i izvora svjetlosti, na zidu će ruke “oživjeti” i poprimiti oblik lisice, vuka, mačke ili miša.

 

Želimo vam puno zabave i ugodno vježbanje!

Za Vas pripremio:
Arnes Šabanović
Logoped u Udruženju “DUGA”
Izvor: Nikolina Jurilj, Povezanost govora i motorike (Čakovec, 2019).