fbpx

Vršnjačko zlostavljanje

Prema StopBullying.gov, „bullying“ ili vršnjačko zlostavljanje je namjerno, agresivno, ponavljajuće ponašanje u kojem dijete koristi stvarnu ili percipiranu dominaciju moći, kao što je fizička snaga, pristup neadekvatnim informacijama, ili popularnost, da bi kontrolisalo ili povrijedilo drugu djecu. To može biti sve od širenja glasina i nazivanja pogrdnim imenima, do agresivnosti i nasilnog ponašanja. Bullying je prije svega zloupotreba moći.

Bullying daje osjećaj moći. Svakome je potreban osjećaj moći, pa ako to ne možemo iskusiti na zdrav način, onda ćemo koristiti štetne način da izazovemo taj osjećaj. Za dijete koje se često osjeća bespomoćno, zloupotreba moći kroz bullying može biti poput opijata. Ako je dijete iznutra povrijeđeno, ako ga neko ponižava, prijeti mu ili ga vrijeđa, osjećaj koji se proizvodi prijeti njegovoj psihi i kao trenutačni izlaz počinje i samo da zlostavlja drugu djecu.

U prilikama u kojima se kod djece istovremeno razvija empatija, zloupotreba moći je privremena. Svoje dijete ne možete izolovati od ovakvih situacija, ali možete pomoći u razvoju vještina koje pomažu da prepozna ovakve postupke drugih, zaštiti sebe i potraži pomoć ukoliko se ne može samo izboriti.

U zavisnosti od istraživanja, čak 40% do 80% djece prijavljuje da je učestvovalo u bullyingu. Nažalost, teško je pronaći učinkovit pristup i situacija se u mnogim zajednicama vremenom pogoršava. Situacija se usložnjava usljed povezanosti bullyinga i povećanog korištenja društvenih mreža. Najnovija istraživanja pokazuju da je kao posljedica bullyinga povećana stopa depresije, anksioznosti, kao i zloupotrebe supstanci.

Vršnjačko zlostavljanje počinje u predškolskom uzrastu i postaje izraženije kako djeca rastu. Nije rijetkost da se verbalno i fizičko zlostavljanje u vrtićima tretira kao izolirani incident ili faza koja će proći. Međutim, od ključne je važnosti što ranije prepoznati znakove zlostavljanja i zajednički djelovati sa odgajateljima kako bi se ponašanje korigovalo na vrijeme.

Na šta obratiti pažnju?

Uzimajući u obzir da djeca mlađa od 6 godina teže verbaliziraju šta im se dešava u vrtiću, potrebno je obratiti pažnju na signale koji upućuju da je možda u pitanju zlostavljanje među djecom. Na primjer, ako Vam dijete često spominje samo jednog vršnjaka i govori da je prema njemu zločest, ili ako opisuje neko ponašanje koje ocjenjujete kao agresivno i koje se ponavlja, to može biti dovoljno dobar razlog da se obratite odgajateljima. Djeca u tom slučaju obično pokazuju negodovanje kada treba otići u vrtić ukoliko su ranije rado išli, povučeniji su, manje vremena provode s djecom i interesuju se kada će neko doći po njih.

Šta uraditi ukoliko sumnjate da je dijete žrtva vršnjačkog zlostavljanja?

Razgovarajte sa odgajateljima. Podijelite svoja razmišljanja sa osobama koje svakodnevno brinu o Vašem djetetu, čak i ako niste sasvim sigurni da se radi o zlostavljanju. Ako skrenete pažnju odgajateljima na ono što ste primijetili, oni će pratiti Vaše dijete i njegovu interakciju s drugom djecom u grupi.

Stupite u kontakt sa roditeljima djeteta koje zlostavlja Vaše dijete. Važno je da ne nastupate optužujuće ukoliko dođe do ovog susreta. Možda ti roditelji nisu svjesni šta se dešava ili ne znaju šta poduzeti. Važno je da razgovarate i da se složite da takvo ponašanje treba odmah zaustaviti.

Osnažite svoje dijete. Djeca predškolskog uzrasta ne mogu sama odgovoriti na bullying, ali mogu izraziti šta im smeta. Neka vršnjaku daju do znanja da to ne radi i da im to smeta. Neka se i sami požale odgajateljici, pa će to u kombinaciji sa Vašim razgovorom dovesti do toga da se zapitaju šta se događa i koliko često.

  • Modelirajte poštovanje prema drugima još od najranijeg uzrasta

Najuspješniji način da dijete ne postane zlostavljač, niti predmet zlostavljanja je odrastanje u atmosferi u kojoj se ljudi poštuju i vole. Disciplinske metode koje koriste moć nad djetetom, dijete uče da moć koristi nad drugima ili da drugima dopusti da koriste moć nad njim. Kažnjavanje djeca vide kao način na koji odrasli dobiju šta žele, te ih uči da je zlostavljanje uredu.

  • Budite uz svoje dijete

Usamljena djeca su češće zlostavljana. Zlostavljana djeca se obično srame toga što im se dešava, pa nerado govore roditeljima. Prema tome, važno je da sa djetetom imate otvorenu komunikaciju i dobre odnose, vaša povezanost je preduslov za usmjeravanje i savjetovanje.

  • Naučite dijete asertivnosti

Potrebno je da djeca znaju da mogu izraziti svoje potrebe poštujući druge ljude. Podučite ih frazama kojima se može zaštititi: „Sada je moj red“, „Hej, prestani s tim!“, „Ne dotiči me“, „Nije uredu da vrijeđaš“, „Ne sviđa mi se da me tako zoveš. Zovi me mojim imenom“.

  • Naučite dijete osnovnim socijalnim vještinama

Obično su djeca koja imaju poteškoće sa socijalnim vještinama, lakša meta zlostavljanja. U tom slučaju pokušajte dijete podržati na druge načine koji su predloženi u ovom tekstu. A zatim možete uz pomoć igara zajedno učiti o socijalnim vještinama. Na primjer, uz pomoć igranja uloga možete pokazati kako da se priključi grupi djece na igralištu ili na rođendnaskoj zabavi. Djeca koja se uspješno priključuju grupi djece, prvo posmatraju, pa onda pronalaze način kako da se uklope.

  • Objasnite djetetu kako funkcioniše bullying

Istraživanja pokazuju da bullying počinje verbalnim uznemiravanjem. To je na neki način testiranje moguće žrtve. Ukoliko ova prva situacija zlostavljaču pruži osjećaj moći, zlostavljanje će se vjerovatno nastaviti. Stoga je važno da dijete zna kako da se zauzme za sebe u momentu „testiranja“.

  • Recite djetetu da nije sramotno ako se radi bullyinga uplaši, ako pobjegne, kaže odrasloj osobi o tome ili zatraži pomoć

Situacije zlostavljanja mogu naglo postati opasne, pa je važnije sačuvati život nego obraz.

  • Naučite dijete kako da izbjegava ovakve situacije

Zlostavljači su aktivni kada u blizini nema odraslih osoba. Prema tome, ukoliko je dijete zlostavljano treba izbjegavati osamljena mjesta, kupatila i zabačene dijelove igrališta.

  • Ne ustručavajte se da intervenišete

Vaš zadatak je da štitite svoje dijete. Osim što ćete dijete naučiti korisnim strategijama, potrebno je da kontaktirate odgajatelje i upravu. Neka vaše dijete zna da nije samo. To što nije fizički zlostavljano ne znači da nije duboko povrijeđeno.

Prevedeno i prilagođeno sa ahaparenting.com