Završetak projekta “Kvalitetne inkluzivne prakse”

Završni susret u okviru projekta „Kvalitetne inkluzivne prakse“ održan je 29.11.2018. u Gradskoj vijećnici u Mostaru. Predstavljeni su rezultati zajedničkog rada UNICEFa BiH i Udruženja „DUGA“:

  1. 855 nastavnika i predstavnika školskog menadžmenta iz 10 škola u BiH ima povećane kompetencije u oblasti inkluzivnog obrazovanja, socijalnog uključivanja, inovativnih metodologija podučavanja, te građenja partnerstva s porodicom.
  2. Primjena naučenog u radu sa učenicima i roditeljima prikazana je kroz priručnik „Kvalitetne inkluzivne prakse“.
  3. „Smjernice za primjenu inkluzivnih praksi“ su novi resurs u nastavi i planiranju profesionalnog razvoja nastavnika.
  4. Resursi škola su obogaćeni donacijom Numicona i kupovinom različitih materijala za uspješnije izvođenje nastave.

Predstavnici škola uključenih u projekat su prezentirali aktivnosti sa učenicima, roditeljima i nastavnicima. Gđa. Nafiza Dautović, stručna savjetnica za predškolski odgoj i inkluziju Ministartsva za obrazovanje i nauku HNK je naglasila značaj projekta i profesionalnog usavršavanja nastavnika. Predstavnica UNICEFa BiH, Sanja Kabil je istakla važnost inkluzivnog obrazovanja, te razvoj inkluzivnih škola i nastavnika, citirajući izjave pojedinih nastavnika i osvrt na proces obuke.  Anka Izetbegović, izvršna direktorica Udruženja „DUGA“ se osvrnula na ukupne aktivnosti i rezultate dvogodišnjeg projekta, te facilitirala proces predstavljanja dobrih praksi iz 10 škola učesnica projekta. Učenici OŠ „Ivana Gundulića“ su izveli završni performans i oduševili prisutne.