Za roditelje

Programi za roditelje

"Program podrške roditeljstvu"

Program podrške roditeljstvu je skup aktivnosti koje Udruženje „DUGA“ provodi kako bi se pružila podrška roditeljima u njihovoj ulozi. Cilj programa je pomoći roditeljima u razvoju vještina, znanja i samopouzdanja kako bi se bolje nosili s izazovima roditeljstva i osigurali optimalan rast i razvoj djece.

POZIVAMO VAS NA RAZMJENU ISKUSTAVA I ZNANJA KOJA ĆE VAS OSNAŽITI U RODITELJSKOJ ULOZI. DA VAM BUDEMO PODRŠKA U RODITELJSTVU. 

Aktivnosti koje su dio programa podrške roditeljstvu:

Edukativni programi koji obuhvaćaju teme kao što su: 

 

  • uloga roditelja u razvoju socio emocionalnih vještina djece, 
  • izazovno ponašanje djeteta – uloga roditelja u regulaciji ponašanja, 
  • asertivna komunikacija u porodici i komunikacijske vještine, 
  • odgojni stilovi i postavljanje granica u porodici, 
  • rješavanje sukoba,
  • pomozite djetetu da gradi odnose s vršnjacima. 

Roditeljima se pružaju informacije, stručni savjeti i prilika za razmjenu iskustava s drugim roditeljima.

Susreti roditelja u grupama gdje se mogu osjećati podržano i razgovarati o svojim iskustvima, izazovima i radostima roditeljstva. Ove grupe pružaju emocionalnu podršku, dijeljenje resursa, praktične savjete i priliku za povezivanje s drugim roditeljima.

Roditeljima se pruža mogućnost individualnog savjetovanja. Ovo omogućuje roditeljima da razgovaraju o svojim specifičnim izazovima i dobiju prilagođene strategije i podršku.

Pisani materijali, brošure, knjige ili online resursi s korisnim informacijama o roditeljstvu, razvoju djeteta i sl. Ovi materijali pomažu roditeljima da se educiraju i informiraju o najnovijim spoznajama i praksama.

Program podrške roditeljstvu kroz saradnju s lokalnim organizacijama, školama, vrtićima i drugim institucijama koje brinu o djeci.

Priručnici za roditelje