Zdravi smoothie – zabava za sve

Volim izazove! Izazov je i ova trenutna situacija u kojoj se nalazi cijeli svijet, a to je tzv. „COVID-19“.  Do nas je da li ćemo taj izazov pretvoriti u nešto zabavno, korisno i dobro za nas ili ćemo čekati sa pitanjem: „Šta će biti?“

Moram vam priznati kako sam se oženio početkom 2020. godine da sam spoznao mnogo stvari o samom sebi. Pa čekajte i to je bio izazov! Navikao sam se da je pored mene „džepna venera“ koja odlično pravi tradicionalna bosanska jela, ali vidim ovih dana da zna mnogo i o zdravoj prehrani. Kako sam se malo udebljao, sada moja supruga i ja radimo na tome kako da smršam. E, to je ljudi moji izazov.

Sada ću malo da pišem o tome. Tačno je da je teško provoditi dosta vremena u zatvorenom prostoru, posebno ako nemate dobru organizaciju vremena. Uhvatimo sigurno sami sebe koliko često mislimo o tome šta bi mogli jesti, koliko smo gladni i šta ćemo kuhati. Nije ni loše misliti o hrani, ali na koji način mislimo to je jako važno, a ovo je prilika da naučimo nešto novo i da poboljšamo svoje kulinarske sposobnosti.

Dečki ovdje mislim posebno na vas. Ko će biti ponosan? Bingo pitanje. Pa naše slatke dame.

Još nešto jako bitno, mislite o tome da nam ide ljeto 2020. godine, pa se treba pokazati u najboljem „vitkom“ izdanju.

Šta je bitno? Kvalitetan odabir namirnica, tri glavna obroka i zdrave užine. Ups, naravno i mašta koja može svašta.

Da ne bi previše pisali, nego i nešto praktično uradili, iz svoje male kuhinje  šaljem vam jedan zdrav i zabavan recept za smoothie. Može se zabavitti cijela porodica. Šta vam treba: vesela ekipa, dobra volja, zdrave namirnice koje svi imamo pri ruci, ljubav i par minuta da to smiksamo. Tri, dva, jedan, idemoooo!

CRVENI SMOOTHIE

Potrebne namirnice:

  • 1 jabuka
  • 2 kivija
  • 1 naranča
  • malo ananasa
  • malo šumskog voća
  • 1 čaša vode
  • zasladite medom
  • možete dodati lješnike, crnu čokoladu, orahe, kakao, bademe – sve što želite!
Zabavite se, uživajte u svakom trenutku. Čuvajte sebe i druge.

 

Arnes Šabanović
Eminin suprug
Logoped u Udruženju “DUGA”