GOVORIMO O RODITELJSTVU: “ Svjestan i ispunjen roditelj je najbolje osoba koja može zadovoljiti potrebe djeteta”

Udruženje “DUGA” u saradnji s JU “Djeca Sarajeva” uz podršku Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS organiziralo je  radionice za roditelje “Govorimo o roditeljstvu”. Edukativnoj radionici u vrtiću “Vjeverica” u Novom Gradu, informativnoj radionici u vrtiću “Ljiljani” u Vogošći, te iskustvenim radionicama u vrtićima “Dunje” i “Dječiji grad” prisustvovalo je više od 120 roditelja. Radionice su realizirale predsjednica Udruženja “Duga” Anka Radić-Izetbegović , profesorica i geštalt psihoterapeutkinja pod supervizijom i Alma Kudra, MA pedagogije i edukantica sistemske porodične psihoterapije.

Na odlično posjećenim interaktivnim radionicama na kojima su roditelji uzeli direktno učešče bilo je govora o roditeljstvu uopće, odgojnim stilovima i postavljanju granica u porodici, komunikaciji unutar porodice i komunikaciji s djetetom, odnosu prema tehnologiji i boravku djece u on-line prostoru, kao i o tome šta roditelji mogu učiniti za sebe kako bi se osnažili za što kvalitetnije roditeljstvo.

“Kako se igrati s djetetom? Kako pomoći djetetu i odgovoriti na sve njegove potrebe? Kako znati zbog čega plače? Kako na najbolji način komunicirati s djetetom, saznati od njega kako mu je protekao dan u vrtiću ili šta ga boli?”, neka su od pitanja na koja su predavačice zajedno s roditeljima i odgajateljicama u vrtiću tokom radionice pokušali dati odgovore.

“Djeci trebaju sloboda, igra, i trebaju im roditelji. Otvorena komunikacija je osnov svega, prepoznavanjem potreba djeteta i kroz odnos baziran na razumijevanju i ljubavi možemo najlakše doprijeti do djeteta i pomoći mu da se ostvari, ali i pomoći sebi da se ostvarimo kao roditelji. Mi smo za našu djecu centar svijeta”, neki su od zaključaka koje su kroz razgovor i vježbe roditelji ponijeli sa radionica.

Faruk Čolaković, otac dvogodišnje djevojčice koja ide u Vrtić “Vjeverica” nije krio zadovoljstvo nakon radionice kojoj je prisustvovao:

“Jako pozitivno iskustvo, oduševljen sam. Obzirom na totalnu asocijalizaciju nas kao društva, kao cjeline, treba što više ovakvih radionica, što više interakcije, da roditelji razmjenjuju iskustva – i pozitivna i negativna, a sve kako bi doprinijeli što boljem razvoju svoje djece.”, kaže Faruk, dok Elma Dedović, majka dvije djevojčice koje idu u vrtić ističe kako je posebno zadovoljna radionicom jer je s nje ponijela vrlo korisna znanja i iskustva drugih roditelja:

“Iako sam po zanimanju magistrica pedagogije, ipak mi kao roditelju treba još nekih znanja kako se iznijeti sa nekim dilemama sa svojom djecom. Na radionici smo otvorili pitanja emocija, postavljanja granica, pitanje otvorene komunikacije što nam kao društvo često nedostaje, govorenju o potrebama djece i njihovom htijenju. Dotakli smo se i teme tehnologije o kojoj ja kao roditelj lično ne vodim toliku brigu, više brinem o pitanju moralnih vrijednosti kojima trebamo učiti svoju djecu”, kazala je, dodajući kako je razmjena iskustava posebno korisna:

“Pogotovo kada roditelji otvoreno govore o svemu jer onda shvatimo da smo u koštacu sa istim problemima gdje nam ipak stručnjaci koji to vode mogu ponuditi neka rješenja koja mi možemo praktično primijeniti u radu sa svojom djecom”.

Selvija Čolović, odgajateljica u vrtiću “Vjeverica” zahvalila se predavačicama na dolasku i održavanju korisne radionice, uz nadu da će ovo biti samo početak daljnjeg rada s roditeljima:

“Predavačice na radionici su načele neke jako zanimljive i interesantne teme što se moglo vidjeti po reakcijama roditelja koji su odgovorili na njihova pitanja. Iskreno se nadam da će se ova naša saradnja proširiti i produžiti, i da ćemo napraviti radionice koje će biti fokusirane na konkretne grupe roditelja zavisno po uzrasnim grupama njihove djece, da čemo moći da radimo neke igre, graditi i poboljšavati neke smjerove u roditeljstvu. Vidjelo se po reakcijama da je ovako nešto roditeljima potrebno, uključivali su se, a vjerujem da kada se budu organizovale manje usmjerene radionice da će se roditelji također rado odazvati i aktivno uključiti.”

Poslije održane radionice Anka Izetbegović istaknula je kako je veliki odziv roditelja vrlo ohrabrujući:

“To znači da osjećaju kako je tema roditeljstva njihova tema, i da tu ima nekih dilema i pitanja koje bi željeli otvoriti. Općenito, ulogu roditelja u ovom brzom i promjenjivom svijetu gdje se stvari dešavaju prebrzo, gdje je opća prezauzetost, malo je te vanjske podrške, a rodbina i porodica koji bi nam trebali biti najbliži, nerijetko su zamijenjeni nekim vanjskim aktivnostima u kojima se djeca i roditeljstvo gube”, kaže, dodajući kako su roditelji na najbolji mogući način odgovorili na teme radionice:

“Ohrabreni smo da smo na radionici čuli jasne poruke samih roditelja da to nije samo ‘Šta treba mom djetetu?’, nego i ‘Šta je potrebno meni?’, i to je zapravo osnovni cilj ovih naših susreta s roditeljima – da roditelji osvijeste vlastite potrebe. Jer svjestan, samosvjestan i ispunjen roditelj je najbolja osoba koja može zadovoljiti potrebe djeteta.”

Alma Kudra kaže kako je posebno bitan segment jačanje samih roditelja i njihovih kompetencija:

“Biti roditelj u današnjem vremenu je vrlo izazovno i naše radionice su fokusirane na jačanje roditelja u njihovim roditeljskim ulogama kako bi u porodicama kreirali atmosferu topline, kako bi kreirali povezujući odnos s djetetom i kako bi bili tu za svoju djecu. Zato na radionicama u stvari govorimo o sebi, o sebi kao roditelju, kako biti prisutniji roditelj i kako na što bolji način zadovoljiti potrebe djeteta unutar porodice.”