O kampanji Probudi se

Djeca i mladi s invaliditetom su jedna od najisključenijih populacija u bosanskohercegovačkom društvu. Predrasude, neznanje javnosti i društvena stigmatizacija, te neodgovarajuća i nedovoljna  podrška sistema samo su neke od prepreka s kojima se suočavaju. U Bosni i Hercegovini, uživanje prava na budućnost djece i mladih s invaliditetom je uslovljeno ličnim naporima njihovih roditelja, nastavnika i vršnjaka.

Jačanje svijesti bosanskohercegovačkog društva o pravu  djece i mladih s invaliditetom na inkluzivno obrazovanje utiče na uvećanje angažiranosti i snaženje kapaciteta zajednice. Cilj kampanje #ProbudiSe je jačanje javne svijesti o pravu i značaju kvalitetnog inkluzivnog obrazovanja za svu djecu i mlade a naročito za djecu i mlade s invaliditetom. 

Kampanjom #ProbudiSe skrećemo pažnju javnosti na one osobe koje svojim radom,  trudom i voljom stvaraju mogućnosti i grade bolje sutra djece i mladih s invaliditetom u našem društvu. Te sjajne osobe su predstavljene kroz roditelje, nastavnike i vršnjake koji su najzaslužniji za osnaživanje djece i mladih s invaliditetom. Oni na svoj način, bez mnogo podrške sistema obrazovanja, doprinose i bore se za prava djece i mladih osoba na kvalitetno inkluzivno obrazovanje.

Ovom kampanjom podsjećamo javnost da je Bosna i Hercegovina dužna ispuniti obaveze preuzete ratificiranjem Konvencije o pravima djeteta i Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, kao i potpisivanjem Agende 2030 o ciljevima održivog razvoja. Jedna od najvažnijih obaveza iz sva tri dokumenta je omogućavanje kvalitetnog inkluzivnog obrazovanja za djecu/mlade/osobe s invaliditetom, te pozivamo obrazovne vlasti da poduzmu konkretnije aktivnosti kako bi ispunili ovu obavezu.

Budućnost djece i mladih s invaliditetom zavisi od odgovornosti, znanja i sposobnosti obrazovnih vlasti da implementiraju kvalitetno i pravično inkluzivno obrazovanje. Zato smo istrajni u namjeri da podsjećamo i pozivamo obrazovne vlasti da ispune svoje obaveze ali i sve druge skupine javnosti da urade sve što je u njihovoj moći kako bi omogućili obrazovanje djeci i mladima s invaliditetom. Inkluzivno obrazovanje će djecu i mlade  s invaliditetom najbolje pripremiti za samostalnu i produktivnu sutrašnjicu i omogućiti veću uključenost  u društvo.

Tražimo što skorije uspostavljanje funkcionalnog sistema inkluzivnog obrazovanja čije će se stanje i uspjeh pratiti pomoću indikatora za praćenje implementacije inkluzivnog obrazovanja u skladu sa članom 24 Konvencije o pravima osoba s invaliditetom.

“Poštujmo osnovno ljudsko pravo djece i mladih s invaliditetom na kvalitetno inkluzivno obrazovanje!
Probudi se!
Vrijeme je za školu koja omogućava kvalitetno inkluzivno obrazovanje!”

Kampanju provodi organizacija MyRight u saradnji s udruženjem “DUGA”