Složit ćemo se svi da trenutačna situacija nikoga ne oduševljava. Međutim, to je naša stvarnost i kako bismo se jednog dana mogli vratiti našoj svakodnevnici bez virusa i svih drugih nepogoda, moramo biti odgovorni i ostati kući.

Ostanak kod kuće je, između ostalog, sa sobom donio gomilu slobodnog vremena. Čak i ako radimo od kuće, višak vremena i dalje je tu jer više ne putujemo na posao i s posla i nemamo nikakve druge dogovore i obaveze koje uključuju izlazak iz kuće, osim povremenih odlazaka u kupovinu hrane ili lijekova.

S obzirom na to da se radi o situaciji koja će trajati još neko vrijeme, ne bi bilo loše da je iskoristite za sve one aktivnosti koje ste prije zaobilazili baš zbog nedostatka vremena. E pa jedna od stvari o kojoj sam ja nekada davno razmišljala je kako bih voljela da imam svoj kanal. Tu bih snimala videa koja se tiču mog posla odgajateljice, gdje bih roditeljima i djeci dijelila savjete o tome šta sve mogu raditi kod kuće, te kako da svoje zajedničko vrijeme provedu kreativno, praveći razne materijale, igrajući se istovremeno sa svojom djecom.

Dok sam radila na jednom kratkom priručniku za roditelje, smišljajući koje kućne aktivnosti da predložim kako bi djeca i dalje imala radnu aktivnost kao i u vrtiću, sinula mi je ideja o snimanju videa. Odjednom sam počela da skupljam stvari po kući koje koristim u svakodnevnom domaćinstvu, a mogu pomoći da napravite ”čuda” od njih. Stavila sam sve na sto. Ideje su se same nizale. Trebao mi je samo neko da sve to snimi. Mislim ”samo” da snimi, montira, izreže, doda, i sve što treba za video koji sam zamislila. Ko bi to bolje uradio nego moj suprug Amir. Eh, o njemu bih vam danima mogla pričati. Ne postoji stvar na ovom svijetu koju on ne zna da uradi. Čovjek je talentiran za sve. Ovo kažem bez imalo pristrasnosti.

Naravno, odmah je pristao da mi pomogne. Zna on kolika je moja ljubav prema ovom poslu. Počeli smo da snimamo videa “Budite kreativni” i objavljujemo na facebook stranici DUGE. Reakcije na videa su više nego odlične. To znači da radimo dobru stvar.

Stoga dragi moji, ostavite trag. Budite svoji, hrabri i uporni u stvaranju. To je jedino na šta trebate obratiti pozornost u izolaciji i što će pridonijeti kreiranju sretnog i smislenog života.

 

Emira Idrizović
Majka i supruga
Odgajateljica u Udruženju “DUGA” na projektu PEACH

 

Ovaj tekst je priredila “DUGA” i “Caritas Švicarske” u okviru projekta “Predškolsko obrazovanje za svu djecu” – PEACH, a koji finansijski podržavaju vlade Švicarske i Lihtenštajna.